Hoe bepaal je de juiste maat?

Wanneer je lingerie online bestelt, kan het lastig zijn om de juiste maat te bepalen. Om teleurstelling te voorkomen, helpen wij je een handje. Met behulp van onderstaande informatie en maattabellen kun jij een goede inschatting maken van jouw maat. Voor het gemak verdelen wij het overzicht in een aantal categorieën.

De juiste maat bh

Het gros van de vrouwen draagt de verkeerde bh-maat. Terwijl we het er allemaal over eens zijn dat een goede bh belangrijk is. Want niemand wil een knellende of gapende bh. Bovendien laat de juiste bh jouw kleding en jouw figuur nóg mooier uitkomen. Om er zeker van te zijn dat jij de juiste maat draagt, kun je je laten adviseren door een lingerie specialiste. Je kunt ook jouw eigen bh-maat bepalen. Dat is lastig, maar niet onmogelijk.

Met behulp van onderstaande uitleg kun jij zelf of met hulp van een zus, moeder of vriendin jouw maat opmeten. Ga als volgt te werk:

Bh maattabel
 • Trek een goed passende beha aan; gebruik geen push-up, minimizer, voorgevormde beha of sportbeha.
 • Houd je bovenarmen naar beneden en je schouders ontspannen. 
 • Adem uit
 • Meet met een meetlint strak je onderborstwijdte, dat is de omvangsmaat van je bovenlijf net onder je borsten. 
 • Noteer deze maat.
Bh maat bepalen
 • Meet daarna de borstwijdte losjes, over je borsten heen, waar de omvang het grootst is (meestal ter hoogte van de tepels).
  De centimenter moet net nog heen en weer kunnen schuiven zonder naar beneden te vallen. 
 • Noteel ook deze maat. 

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen, kun je in onderstaande tabel zien welke maat voor jou de juiste is. Zoek eerst de onderwijdte in de verticale kolom. Daarna zoek je de borstwijdte in de horizontaal kolom. Volg de lijn naar boven om jouw cupmaat te bepalen. Ook de omvangsmaat kun je nu lezen in de tabel.

Bh maat bepalen

Liggen jouw maten precies op een grens? Dan hangt het vaak van de pasvorm en het merk af welke maat voor jouw het beste is. En dan kun je maar één ding doen om jouw maat te bepalen: passen! Wanneer je past, maak de bh dan dicht aan het laatste gaatje. Een bh loopt namelijk met de tijd uit. Maar hoe weet jij nou zeker dat je niet alsnog één van die vrouwen bent die een verkeerde bh-maat draagt? Hieronder een aantal punten waar je op kunt letten:

 • Omsluit de beugel van de bh jouw volledige borst? Een bh zit goed als de beugels mooi om de borst heen vallen. Een bh is te klein als de beugel op de borst eindigt.
 • Hoe voelt de bh? Als de bh te strak zit, heb je een omvang groter nodig. Zijn de cups voor jouw gevoel wel goed? Neem dan een cup kleiner. De beugels van een bh in maat 85C zijn namelijk hetzelfde formaat als die van een 80D. Andersom werkt deze truc ook.

Sluit de bh mooi aan? De plunge, het stukje tussen de cups hoort aangesloten te zijn. Staat deze open? Dan is waarschijnlijk de omvang te groot, de bh kruipt dan ook omhoog aan de achterkant.

En tot slot de gouden tip! Als je denkt dat je de juiste bh gevonden hebt, probeer hem dan nog één keer met (een strak) shirt erover. Een goede bh laat jouw borsten mooier uitkomen. Dit kun je vaak het makkelijkst zien wanneer je kleding draagt.

Dames ondermode

Wij werken samen met veel verschillende merken. De maatvoering is bij ieder merk anders. Zo houd Nina von C. meestal de confectiematen aan. Deze maten spreken voor zich. Lastiger is het als er met maten als S, M en L gewerkt wordt. Want wat wordt daar eigenlijk onder verstaan? Ook dat kan voor ieder merk anders zijn. Onderstaand een overzicht van een aantal merken:

Dames ondermode maten

De perfecte panty

Wanneer je als vrouw regelmatig een rokje of een jurkje draagt, weet je hoe vervelend het is als je de verkeerde maat panty draagt. Er is bijvoorbeeld niets zo vervelend als je panty constant afzakt. Wij werken samen met het merk Kunert. Net als bij lingerie heeft ieder merk zijn eigen maatvoering. Daarom hebben wij de maatvoering van Kunert  weergegeven in een tabel.

Kunert panty

Voor vragen: 

Heb je een vraag over het bepalen van de maat? Of wil je graag advies? Tijdens openingstijden kun je telefonisch contact met ons opnemen. Daarnaast zijn wij per mail te bereiken. Bel naar 013-52172920 of stuur een e-mail naar webshop@pourelle.nl. Vindt je het lastig om jouw maat te bepalen? Kom dan eens langs in onze winkel in Oisterwijk.

Onze ervaren medewerkers helpen jou graag. Shop jouw ondermode voor iedere gelegenheid gemakkelijk en snel via onze winkel!